tisdag 27 november 2012

Grupp 3: Osmos


Johan Bergfalk, Johanna Riegnell, Patrik Hansson

Försöksredovisning

Osmos

uppgift: Ta 2 provrör, fyll det ena med salvatten och det andra med vatten + karamellfärg. Lägg äggets hinna (koka ägger före) tejpa fast hinnan över provröret och tejpa fast de två provrören så att det sluter tätt.

material: 1 kokat ägg, karamellfärg, salt, vatten, provrör, tejp, provrörshållare.

hypotes:  Vattnet med karamellfärg kommer att genom osmos försöka späda ut saltvattnet i det andra provröret.

utförande:  Se film.

Resultat: Direkt när provrören var ihop tejpade så hände ingenting. Men långsamt så började man se att den röda färgen kom ner till saltlösningen. Efter cirka 24 timmar var saltvattnet lite ljus rosa.
Ingen doft, men saltvattnet hade dunstat bort någon cm.
De smakade salt.

Slutsats: Det vanliga kran vattnet försökte späda ut saltvattnet, det såg man genom att det hade kommit igenom lite karamellfärg till saltvattnet. Men ägg membranet släppte bara igenom lite salt, om vi inte hade haft membranet hade allt salt löst sig med det vanliga vattnet väldigt snabbt, men nu tog det ganska lång tid innan saltet löstes i det vanliga vattnet.


Felkällor:  Provrören var lite blöta, vilket gjorde att tejpen inte riktigt fäste, vilket gjorde att det inte var helt tätt. Vi fyllde provröret med vatten nästan hela vägen upp, men vi hade inget exakt mått, vilket kan göra att resultatet kan variera. Vi använde ingen exakt mängd salt när vi gjorde saltlösningen, utan fyllde med salt tills det blev koncentrerat.  Vi använde heller inte någon exakt mängd karamellfärg, utan bara hällde tills det blev starkt med färg.
Lite av vattnet läckte ut, så det var svårt att veta om vattnet hade avdunstat eller om det hade gått över från det ena provröret till det andra.

Förbättringar: Vi hade kunnat bestämma exakt hur mycket vatten vi skulle hälla upp i provrören, så att vårat resultat skulle bli så likt som möjligt danskarnas, och så att vi hade fått lika mycket vatten i båda provrören.  Vi hade kunnat testa att ha i mindre vatten, inte fylla hela vägen upp samt att vi hade kunnat mäta exakta vattenmängden så att vi hade kunnat se om vattnet hade avdunstat eller gått över från det ena provröret till det andra.
Vi kunde också ha sett till att provrören hade varit helt torra, då hade tejpen fäst bättre.
Vi hade kunnat mäta hur mycket salt vi hade i, nu tog vi bara tills det blev koncentrerat, men vi hade kunnat ta i exakt antal gram så hade vem som helst kunnat göra om exprimentet, och lättare kunnat få samma resultat. Ägg membranet kan vara tjockare eller tunnare från ägg till ägg, vilket gör att den kanske släpper igenom mer eller mindre salt.

2 kommentarer:

  1. Det er godt og enkelt, men i kunne godt have lave flere reageringsglas med noget andet end saltvand i, så man kunne få et mere præcist overblik over hvor meget vand, der fordampede.

    SvaraRadera
  2. Hej! Har ni lagt ut eran försöksredovisning? Vad har ni för adress till er blogg i så fall?

    SvaraRadera