tisdag 27 november 2012

Grupp 1:

Hanna Schmidt, William Wennberg, Lisa Williscroft
Försöksredovisning

Försöksredovisning: Smälttid.

Uppgift: Smälta söt- respektive saltvatten. Ha koll på hur lång tid det tar för dem. Vilken smälter
fortast?

Material: Salt- och sötvatten, bägare, Plastpåsar x2, termometrar x2, tidtagarur x2, dl mått, (brännare)

Hypotes: Vi tror saltvattnet smälter först. Eftersom saltvattnets smällt-punkt. Eftersom is smälter när man häller salt på det. Då tror vi att saltvattnet smälter fortast för det är salt i det.

Utförande: Dagen innan frös vi 2 påsar, ena med 1dl sötvatten och andra med 1 dl saltvatten. Vi lät det stå i frysen i 1 dygn. Sen plockade vi fram 2 burkar, 2 termometrar, 2 tidtagarur. Vi tog fram påsarna och la dem i burkarna. Sedan startade vi tidtagaruren och höll koll på isen. P.g.a tidsbrist använde vi oss av en brännare för att påskynda smälttiden. efter 20 minuter la vi isen i 2 bägare och satte över en brännare. Sedan fortsatte vi att ta tid på det. När allt var klart så plockade vi undan.

Resultat:ert saltvatten smälte på 29.37 minuter. Sötvattnet smälte på 30.06 minuter.

Slutsats: -förklara resultatet (fakta):Saltvattnet smälte fortare än sötvattnet men sötvattnet smälte mer i jämn takt. När vi tog ut ispåsarna ur frysen var saltvattenisen vit och sötvattenisen nästan genomskinlig
              -felkällor (vad påverkar resultatet) Det smälte mycket långsammare än vi trodde så vi var ju tvunga att sätta isen över brännare. Formen på isen var inte riktigt samma. Mängden salt. blev lite annorlundare än vi trodde. vi andades på isen vilket kan ha ändrat smälttiden.
              -förbättringar (hur tar man bort felkällorna m.m): Försökt att få dem i samma form. Inte andadts på dem så utandningsluften inte hade påverkat resultatet. hade vi haft mer tid hade vi kunnat se resultatet rimligare och sluppit bränna.

1 kommentar:

  1. Det var ikke så godt vi ikke fik at vide hvor meget salt og sukker der skulle i. Videon var god fordi I klippede urellevante dele væk.

    SvaraRadera